MicroClean gikk helt til topps i havbrukskonkurransen Gründerjulepresangen med sin satsing på teknologi som skal drepe listeriose og bakterier på en effektiv måte.

Artikkelen ble først publisert på Kyst.no

Gründerjulepresangen er en konkurranse rettet mot gründere innenfor havbruk og inneholder praktisk gründerhjelp på en rekke områder i tillegg til en pengepremie.

Premien skal kunne gi vinneren en unik mulighet til å lansere og kommersialisere en ny idé, et produkt eller en tjeneste til havbruksnæringen.

Kyst.no kan nå avsløre at vinneren av årets Gründerjulepresang er selskapet MicroClean.

Vitenskapelig bekreftet

Teknologien til selskapet går ut på å bruke våt varme ved hjelp av mikrobølger og “stråling”. Med selskapets metode oppnås en effektiv dreping av alle patogene bakterier, samt  biofilm ifølge SINTEF på over 99,99 % på alt av produksjonshjelpemidler i plast.

– Det føles helt fantastisk å få en bekreftelse på at vi har gjort noe riktig, sier gründer Dan Roger Olsen i MicroClean AS til Kyst.no.

Han sier teknologien deres kan desinfisere transportbånd samtidig som produksjonen pågår, og at det er grønn teknologi med beskyttelse.

– Dette er jo en teknologi som veldig mange kan ha bruk for. Juryen sa det var tyngde i det vi representerte, og la vekt på at det vi representerte var vitenskapelig bekreftet.

Teknologien til MicroClean er utarbeidet  sammen med forskermiljøene NOFIMA i Tromsø, SINTEF i Trondheim og Universitetet i Karlsruhe.

En av verdens største strålingskonsern som jobber inn mot luftfarten, romteknologi og bilindustrien har vært med på å designe og levere teknologien.

Etter endt arbeide er følgende konklusjon vitenskapelig bekreftet, ifølge MicroClean.

  • Oppfinnelsen er den første i verden på sitt felt
  • Dreping på minimum 99,99 % av patogene bakterier i og på produksjonshjelpemidler i plast
  • Vitenskapelig dokumentert av SINTEF
  • Målbar teknologi
  • Grønn teknologi og ingen bruk av kjemikalier
  • Teknologien kommer inn under FN,s bærekraftmål nr 3., 9., 12. og 17
  • Godkjent teknologi av EU/EØS for næringsmidelproduksjon
  • Teknologien er lett å etterinnstalere
  • Patentert og eid av MicroClean AS

Får masse god hjelp

Olsen sier de har jobbet hardt for å kunne bekrefte alt vitenskapelig, og sier de er fornøyd med at juryen trodde på produktet deres.

Sentrale personer i utviklingsarbeidet:Dr. Gido Link. Gido Link er fra universitet i Karlsruhe.  i.V. Stefan Betz. Product Manager Heat Technology, Frankfurt. Leif Grimsmo. Senior Project Manager SINTEF Ocean.
Sentrale personer i utviklingsarbeidet: Dr. Gido Link. Gido Link er fra universitet i Karlsruhe.  i.V. Stefan Betz. Product Manager Heat Technology, Frankfurt. Leif Grimsmo. Senior Project Manager SINTEF O

– Microclean er jo et etablert selskap som skal stå for det kommersielle med salg, service, vedlikehold osv. Med seier i Gründerjulepresangen kommer vi nå til å få utrolig masse hjelp fra denne klyngen i Bergen. De har masse kompetanse, og det er noe vi kan bruke i markedet for å kunne fremstå profesjonell og troverdig.

– Vi har jobbet målrettet over ti år for å komme dit vi er i dag, spesielt med tanke på å få inn forskere fra SINTEF og Universitetet i Karlsruhe, forteller han avslutningsvis.