I det unike EU-prosjektet AquaPhoenix har oppdrettere i Hardangerfjorden gått sammen med forskere og industripartnere for å samle opp slam fra oppdrettsanlegg og redusere belastningen på fjorden. Prosjektet, som har fått tildelt 120 millioner kroner fra EUs Horizon Europe-program, inkluderer 30 partnere, hvorav flere er ledende aktører fra hele Europa.

Slamoppsamling for redusert miljøpåvirkning fra opprettslaks produsert i åpne merder

Hardangerfjorden er et av Norges mest oppdrettstette områder, med over 100 000 tonn oppdrettslaks produsert i åpne merder årlig. Dette fører til betydelige utslipp av slam, som kan påvirke det marine miljøet negativt. AquaPhoenix-prosjektet ønsker å løse dette problemet ved å teste og demonstrere teknologi for oppsamling av slam fra åpne merder. Forskningsinstitusjonene NORCE og Havforskningsinstituttet skal måle effektene av slamoppsamlingen på fjordmiljøet, mens industripartnere som Framo og Ragn-Sells bidrar med teknologi og løsninger for håndtering og gjenbruk av slammet.

Gjennom prosjektet skal det utvikles løsninger som ikke bare reduserer miljøpåvirkningen, men som også utnytter slammet som en ressurs. Framo, med sin LiftUP-teknologi, vil samle opp og filtrere slammet, som deretter lagres for videre bearbeiding. Ragn-Sells vil bidra med teknologi for å utvinne fosfor fra slammet, som kan brukes som en bærekraftig ingrediens i fôr og som gjødsel i landbruket. Denne innsatsen kan føre til betydelig reduserte utslipp og forbedret vannkvalitet i fjorden.

Bilde fra Framo LiftUP systemet

Økt sirkularitet og bærekraft

En viktig del av AquaPhoenix-prosjektet er å fremme sirkularitet i havbruksnæringen. Slam fra oppdrett, som inneholder verdifulle næringsstoffer som fosfor, kan omdannes til produkter som biogass og gjødsel. AquaPhoenix vil kunne beskytte Hardangerfjorden, men det vil også sette en ny standard for miljøvennlig oppdrett som kan overføres til andre regioner.

Sammen med Vestland Fylkeskommune og Mattilsynet vil vi ha en rolle i det rådgivende panelet.

AquaPhoenix-prosjektet illustrerer hvordan innovasjon og samarbeid kan føre til løsninger som styrker både miljøet og næringslivet. Dette initiativet representerer et viktig skritt mot en mer bærekraftig fremtid for havbruksnæringen, både i Norge og på internasjonalt nivå.

Kilder: https://www.framo.com/news/eu-horizon-hardangerfjord-waste-collection/
https://www.arendalsuka.no/programsok/details/23984

Bilde hentet fra: https://www.framo.com/aquaculture/liftup/