I universitetsrangeringen QS basert på fagområder blir UiB i år rangert blant verdens topp 100 universiteter på tre områder: arkeologi, antropologi og marin forskning.

I fjor gjorde UiB det spesielt skarpt i QS by Subject-kategorien Earth & Marine Sciences, eller geofag og marin forskning. Den gang havnet UiB på 42. plass i denne kategorien, som omfatter ulike fag og institutter ved UiB. I år havner geofag og marin forskning i gruppen rangert mellom 51 og 100.

Den marine forskningen har denne gang altså fått følge av arkeologi og antropologi på topp 100 i denne rankingen. Dette er bare ett resultat av det målrettede arbeidet for å posisjonere UiB tydeligere internasjonalt som et ledende forskningsuniversitet.

I 2014 var UiB ikke representert på topp 100 i noen kategorier. Den gang var universitetet i topp 200 i åtte kategorier. I 2016 er antall UiB-fagområder på topp 200 økt til ni.

– At vi er rangert blant de 100 beste universitetene i verden innen geofag og marin forskning, antropologi og arkeologi og er blant de 200 beste innen hele ni fagområder, viser både en tydelig profil og kvalitet i bredden av fag. Dette må være helt i tråd med kunnskapsministerens målsetting om kvalitet, sier Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen.

I kategorien kommunikasjons- og mediestudier plasserer UiB seg mellom 101 og 150. UiB gjør det også godt i kategoriene historie, moderne språk, psykologi, politikk/internasjonale studier og utdanning. I alle disse havner UiB blant de topp 200 universitetene i verden.

Om man ser på hele listen, viser 2016-rangeringen til QS basert på fagområder at UiB rangeres blant de topp 350 universitetene i verden på 15 fagområder. Foruten å synliggjøre UiBs toppforskning, viser dette også at universitetets satsing på bredde gir resultater. UiB ble vurdert i 34 av de 42 kategoriene som QS har rangert i 2016.

Tekst: Sverre Ole Drønen, UiB