Må gjennom en systemendring
På lanseringen deltok Björgólfur Hávarðsson, Innovation Manager her i NCE Seafood Innovation, sammen i et panel med Britt Leikvoll, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet, Lise Rokkones, Seksjonssjef i Mattilsynet, Ingebjørg Sævareid, Fiskehelsesjef i Grieg Seafood og Geir Lasse Taranger, Forskningsdirektør i Havforskningsinstituttet.
– Risikorapporten viser at næringen må gjennom en systemendring for å redusere vårt fotavtrykk, og det gjelder først og fremst overlevelse og velferd. Rapporten viser at vi ikke lykkes i det vi gjør, noe av tiltakene er bruk av god storsmolt og lukkede anlegg på noen lokaliteter for å redusere behovet for avlusing og den belastningen hyppig avlusing medfører. Nøkkelen er smart bruk av innovasjon, vitenskap og samarbeid, forteller Björgólfur Hávarðsson etter lanseringen.
Her er tre sentrale funn fra rapporten:
- Lakseoppdrett har fortsatt en høy dødelighetsrate, og 58 millioner oppdrettslaks døde i 2022.
- Innkryssing fra rømt oppdrettslaks gir risiko for ytterligere genetiske endringer hos villaks, og i seks av produksjonsområdene er det høy risiko for dette.
- Kobberbruk i område 3 og 4 (Karmøy til Stadt) representerer en høy miljørisiko.
Og noen lyspunkt:
- Sannsynligheten for sykdomsutbrudd knyttet til bruk av rensefisk er lav.
- Det blir vurdert at risikoen knyttet til utslipp av partikulært organisk materiale på bløtbunn er lav.
- Det er lav risiko for endringer i forekomst av ILA hos viltfisk som følge av smitte fra oppdrettsfisk.