EU har vedtatt Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som er en ny forordning for transportemballasje som skal redusere avfall og fremme en sirkulær økonomi.  

EU har vedtatt Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som er en ny forordning for transportemballasje som skal redusere avfall og fremme en sirkulær økonomi.  
 
Denne forordningen vil få konsekvenser for norsk sjømatnæring, og for å gi bransjen innsikt i de nye kravene arrangerte vi et et webinar 13. februar 2025 med innlegg fra Norner, Sjømatbedriftene, Circmar og Grieg Seafood

I webinaret fikk deltakerne en gjennomgang av hva de nye reglene innebærer, hvordan de vil påvirke sjømataktører, og hva som må gjøres fremover for å være i tråd med regelverket. 

Hva innebærer PPWR? 

  • Strengere krav til gjenvinnbarhet – Emballasjen må ikke bare kunne resirkuleres, men faktisk gjenvinnes i stor skala. 
  • Økt krav til ombruk – Innen 2030 skal 40 % av transport- og salgsemballasje kunne brukes om igjen. Dette kravet øker til 70 % innen 2040. 
  • Reduksjon av emballasjeavfall – Europa skal kutte emballasjemengden med minst 19 % innen 2030. 

Hvordan påvirker dette sjømatnæringen? 

Når PPWR trer i kraft, vil det omfatte viktige løsninger for transportemballsje. Sjømatnæringen må derfor finne nye måter å oppfylle kravene på, enten ved å tilpasse eksisterende systemer eller utvikle nye, mer bærekraftige alternativer. 

Selv om detaljene fortsatt utarbeides, er det bare 18 måneder igjen til bransjen må tilpasse seg kravene i den nye forordningen. Som nevnt i weminaret vil de bedriftene som starter denne omstillingen nå kunne posisjonere seg for fremtiden.  

 
Takk til våre eksperter 

Vi takker våre eksperter for innsikten de delte i webinaret:  

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene 
Jostein Iversen, Grieg Seafood 
Thor Kamfjord, Norner 
Espen Ramsbacher, Circmar 
Solveig Holm, NCE Seafood Innovation  

  

Vil du lære mer?Se opptaket av webinaret her

“Behind the scenes” av Madeleine Tychesen Aksdal, Aqua Consulting AS
CEO/Daglig leder og Solveig Holm Senior prosjektleder i NCE Seadfood Innovation