Fiskeriminister Per Sandberg har bedt de unge om råd for utvikling av sjømatnæringen. 16. – 18. februar reiser fylkesvinnerne fra FYLKE til Sjømatdagene 2017 for å delta i den nasjonal finalen i tidenes største marine skolesatsing.

Fangst i fjæra-Ringer av vann Kilde: Ungt Entreprenørskap

Hvordan kan ny teknologi tas i bruk i sjømatnæringen? Hvordan kan sjømatnæringen bli mer miljøvennlig? Og hvordan kan næringen tiltrekke seg unge talenter? Dette er blant oppdragene over 140 elever i Hordaland har jobbet med denne høsten. I finalen møter elevene fra Austrheim kommune de mest kreative elevene fra hele landet.

Kyst.no: Ungdommer møtes i innovasjonsfinale

Skal skape fremtidens sjømatnæring i FYLKE

– Sjømatproduksjon og opplevelsesbasert reiseliv, med sjømat som en del av opplevelsen, står for viktig verdiskaping og sysselsetter mange i fylket vårt. Det er de unge som skal utvikle næringen videre. Vi heier på elevene våre og håper de vil gjøre det skarpt i den nasjonale konkurransen, sier Gry Sæterdal, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Hordaland.

Ungt Entreprenørskap fremmer samarbeid mellom utdanning og arbeids- og næringsliv. Gjennom lokale oppfinnercamper har elevene løst reelle utfordringer med veiledning fra fagpersoner i næringen. Elevene ved Austrheim videregåande skule kvalifiserte seg til den nasjonale finalen gjennom å bli kåret til best i fylket. 

Storsatsing i skolen

Sjømatnæringen er i rivende utvikling, og skolebøkene er utdatert. I Ringer av vann har fagpersoner bidratt med sin kompetanse for å gjøre læringen relevant. På landsbasis har over 3 000 elever deltatt i prosjektet. 

– Dette er tidenes største satsing fra sjømatnæringen i skolen. I tillegg til å få oppdatert kunnskap om sjømatnæringen, og fått brukt sin egen kreativitet, håper jeg mange unge har fått øynene opp for de spennende jobbmulighetene som ligger i næringen vår. Jeg gleder meg til å se hvilke ideer ungdommene kommer opp med i finalen, sier Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein. 

 

  Laboratorieundersøkelser-Ringer av vann Ressurslinker

Ringer av vann – Sjømat for fremtiden   Ungt Entreprenørskap   Sett Sjøbein      Ringer av vann er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet, Sett Sjøbein og Ungt Entreprenørskap. Det foreløpig hemmelige oppdraget blir gitt til elevene under den offisielle åpningen av Sjømatdagene 2017. Elevene får et døgn på seg til å komme opp med sine løsninger. Vinneren kåres onsdag 18. februar klokken 14:30.

Fakta om Ungt Entreprenørskap (UE):
Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Fakta om Sett Sjøbein:
Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeid for å sikre rekruttering og kompetanse til sjømatnæringen, innenfor havbruk, fiskeri og sjømatforedling – og alle ledd i disse næringene. Sett Sjøbein finansieres av NFD og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

 

 

F