Møtet som samlet eksperter hos våre medlemmer og partnere var preget av en felles forståelse, av alvoret og nødvendigheten for å løse de utfordringene vi har på bærekraft. Både i forhold til å sikre næringen tilgang til nye bærekraftige fôringredienser, samt løse utfordringer som å etablere nye sirkulære verdikjeder for slam, plast, tare, biprodukter og mye mer. I møtets “bordet rundt” delte alle kort sine spennende prosjekter rundt dagens tema.
![](https://seafoodinnovation.no/wp-content/uploads/2024/05/Elise-pa-fokusgruppemote-1-1024x655.jpg)
Behov for samarbeid på tvers av sektorene
Gjennom prosjektet Hav møter Land jobber vi målrettet med å muliggjøre innovasjon og industriell vekst på tvers av landbruk og akvakultur. Elise Sæle Dahle som er prosjektleder for prosjektet understreket i møtet behovet for samarbeid på tvers av sektorene for å utnytte bioressurser bedre, øke sirkulariteten i næringen og redusere karbonavtrykket.
Åpenhet gir økt omdømme
I møtet fikk vi en presentasjon fra Edgar Skjervold fra Nutrimar. Nutrimar er et forskningsdrevet produksjons- og bioteknologiselskap, som er avhengig av sirkulære verdikjeder for fullstendig råvareutnyttelse. Gjennom høsting av tare og innsamling av biprodukter fra laks, produserer de naturlige marine ingredienser til fiskefôr.
Edgar utfordret de tilstedeværende i møtet på at vi må starte å anerkjenne at vi har en utfordring, og at næringen har et dårlig omdømme. Vi må sette oss tydelige mål, som f.eks “Vi har mål om å produsere klimanøytral fiskefilet” i tillegg til å bli transparente.
Bransjens omdømme er avgjørende for vekst, og at en åpen dialog med forbrukere og policyutviklere kan bidra til en sterkere fremdrift mot en mer bærekraftig fremtid på fôrindustrien.
![](https://seafoodinnovation.no/wp-content/uploads/2024/05/snakke-fokusgruppe-1024x711.jpg)
Etablering av klimapanel
Det er mange spørsmål og utfordringer knyttet til bærekraftsrapportering og de nye reglene rundt CSRD. NCE Seafood Innovation har derfor tatt initiativ til et klimapanel. I det første møtet for klimapanel ble det diskutert hva klyngen kan gjøre for å bistå i dette arbeidet. Det kom mange gode innspill, og det er tydelig at det er mye å ta tak i.
![](https://seafoodinnovation.no/wp-content/uploads/2024/05/stemning-fokusgruppe-1024x661.jpg)
I diskusjonene var det stort fokus på at bedriftene sliter med å ha nok ressurser til å gjennomføre rapportering, det det er mangel på kompetanse og hva som forventes av rapporteringen. Mange opplever at dette er et eget fagfelt, som det ideelt sett har vært fint å ha en egen stilling for.
Vi ser tydelig behovet for samarbeid for å kunne løse dette, og her vil klyngen kunne bidra.