16 elever fra 9.klasse på Nore Neset ungdomsskole har de to siste dagene deltatt i Innovasjonscamp i regi av NCE Seafood Innovation, Ungt Entreprenørskap og Bolaks.

Målet med innovasjonscampen har vert å gi elevene kjennskap til sjømatnæringen, ved å gi de en utfordring de må løse i grupper. Sjømat er et sunt alternativ til annen mat, men interessen for sjømat er lav blant ungdom. Sammen med Bolaks ønsker vi at elevene skal være innovative og presenterte derfor følgende utfordring:

Komponer en ny lakserett som møter unge sine krav til bærekraft, utseende og smak.

Innovasjonscampen har gått over to dager, hvor elevene skal gjennom en idéfase, planleggingsfase og en gjennomføringsfase. Bolaks har formulert problemstillingen, og stiller med fersk laks som elevene kan bruke i sine oppskrifter.

 

Forberedelsesdagen:

Ungt entreprenørskap har styrt elevene gjennom den kreative ideutviklingsprosessen. Etter at elevene har blitt enige om en idé, må de selv planlegge hvilke varer de trenger, lage en oppskrift og en arbeidsplan innad i gruppen. Hver gruppe får mulighet til å bestille varer for inntil 100 kr i tillegg til fisken de får av Bolaks.

Innovasjonscampdagen:

På gjennomføringsdagen har elevene fulgt arbeidsplanen de selv har laget, og har hatt muligheten til å gjøre endringer eller justeringer underveis om det er enighet i gruppen. I tillegg til å komponere en rett, må elevene presentere ideen sin for en jury.

Juryens vurderingskriterier

  • Det er god sammenheng mellom problem og løsning.
  • Løsningen er nyskapende og fremtidsrettet.
  • Løsningen er gjennomførbar og bærekraftig.
  • Løsningen treffer målgruppen og deres behov.
  • Gruppen samarbeider godt og klarer å selge inn sin løsning til juryen.

 

Løsningene:

Elevene har vert svært kreative i utviklingen av sine retter, og har presentert spennende resultater for juryen. Oppskriftene som ble presentert var laks- og pastasalat, laksepai, pokébowl med laks og laksetaco.

I alle oppskriftene var det stort fokus på bærekraft og sunnhet, og gøyest av alt synes elevene det var at de kunne lage sine egne oppskrifter og være kreative sammen. Gruppene samarbeidet godt, og løste utfordringene underveis i matlagingen. Til slutt gjennomførte de en pitch av rettene sine, og imponerte stort med kunnskaper om bærekraft og næringsinnhold i rettene.

De kreative og gjennomtenkte løsningene imponerte juryen som besto av Karina Antonsen Hjelle og Synnøve Austestad fra Bolaks, Ingrid Kristoffersen fra Ungt Entreprenørskap Vestland, og Benedicte Skogen og Silje Ringheim fra NCE Seafood Innovation.

Vinnerene lagde en perfekt stekt laksetaco, med hjemmelaget tacokrydder og norske kortreise grønnsaker. Som ekstra tilbehør lagde de potetskiver som ble stekt sprøe i ovnen. Dommerne ble imponert over hvor godt gjennomført retten var, og ikke minst gruppens evne til å samarbeide og presentere retten sin.

Vi gratulerer vinnerne som imponerte oss med hvor mye de kan lære seg om laks og matlaging på så kort tid. Vi håper å se mange av de i sjømatnæringen i fremtiden!